Ik kan het me nog zo goed herinneren... Ik sta voor een groep medewerksters uit een langdurige zorg organisatie. Zij zijn gekomen voor een workshop; Als Disney de baas was in je organisatie.
Ze hebben net gefietst, of sommigen al gewerkt. Ik wil beginnen en voel dat ik het boven matig heet heb, vraag of er een raam open mag. Het transpireren is niet te stoppen, zou liefst in mijn top gaan trainen, maar dat kan echt niet. Naast zweten staan de tranen mij in de ogen, over al water en waterlanders..
Op dit moment zijn er in Nederland 1,5 miljoen vrouwen met gelijksoortige en vele andere verschijnselen. Daarvan is 1 miljoen nog steeds lekker actief op de arbeidsmarkt.
Deze vrouwen ervaren veranderingen aan den lijve, letterlijk en figuurlijk.Toch krijgt het geen naam, wordt niet benoemd genegeerd. Dit kan behoorlijke gevolgen hebben. Voor de vrouw zelf, haar werkgever en ook de samenleving.
Marije Geukes heeft duidelijk gemaakt dat 40% van de verzuim klachten van vrouwen in de leeftijd van 45 - 58 gerelateerd zijn aan de overgang. Tevens is er een grote groep die overweegt uit het arbeidsproces te stappen, omdat de symptomen te hinderlijk zijn.
De kosten die dit alles met zich meebrengt zijn nog onduidelijk. Maar dat het meer dan aanzienlijk is, valt te veronderstellen. Ook huisartsen, arbo-artsen, werkgevers en advocaten zijn in veel gevallen onwetend. De bedrijven die iets met de kennis doen en leeftijds georiƫnteerd HRM-beleid voeren zijn een spelt in de hooiberg.
Kijken we naar die kosten rondom deze leeftijdsfase, dan is de vrouw zelf degene die de hoogste rekening betaalt. Door te zwijgen, te internaliseren, denken dat het aan jou ligt, ontstaat in veel gevallen een negatieve spiraal van gebrek aan energie, zelfrespect. Zo veranderen symptomen in serieuze klachten.
Over... gaat over vrouwen zoals jij en ik. Met ambitie, die zin willen geven aan hun leven, die toekomst willen maken en niet in het verleden blijven hangen. Die onwetend wellicht aan de overgang begonnen zijn. Maar die elkaar de verhalen vertellen, zodat erkenning kan leiden tot zelfvertrouwen. De onwetendheid voorbij, de zwijgzaamheid verlatend. Zelfbewust ook huisartsen, HRM'ers, leidinggevende vertellen over de symptomen. Feitelijk, zonder slachtofferschap en klagen, zoekend naar hoe de 'kosten' van deze leeftijdsfase voor alle partijen beperkt kunnen worden.
( Met dank aan Saron Petronilia, Opvliegers op de werkvloer)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten